måndag 2 februari 2009

Astrid Lindgren-fenomenet

När jag pratade med mamma tidigare idag ville hon prata om en liten sekvens i filmen med Pippi Långstrump som vi har. I lördags hade de någonstans mellan prusseluskan och kakkalaset hört frasen "Aldrig i livet", kanske säger Pippi så eller kanske någon annan. En sak är i alla fall säker: Tjorven utropar det allt som oftast i Saltkråkan, det hörde jag så sent som för en timme sen. Så var det med det.

Man kan inte låta bli att fundera över om Astrid Lindgren-berättelserna någonsin kommer att bli omoderna. Hur gammal än den där Saltkråke- eller Pippifilmen än är så finns det ingenting av mer modernt slag som mäter sig med de glada barnen, eller de uppfinningsrika barnen, eller de underfundiga barnen som figurerar framför de färgglada kulisserna. Vilken skatt i litteraturen! Till generation efter generation.

3 kommentarer:

Ichrimo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ichrimo sa...

Kan du inte starta en omröstning där man får rösta fram sin favoritkaraktär bland Astrids alla figurer och motivera varför? Jag tycker att Kajsa Kavat har en oförskämt undanskymd plats i historien, hon var ju skittuff fast hon var så liten!

Marie sa...

Tack för den idén! Kanske får bli nästa inlägg:) Kajsa är absolut kavat!!! Välkommen hem förresten, vännen!