onsdag 7 april 2010

Ett oanständigt förslag

Usch, nu känner jag sådan där vanmakt igen, trots att jag är tjänstledig. Vet inte ens om jag vill ge en eloge till Folkpartiet som inte är med på de här dumheterna, utan bara en nick över att någon tog förnuftet till fånga.

Längre arbetsplatsförlagd tid för högre lön? För det första är nästan alla lärare jag känner där många fler timmar än vad de ska, trots att de använder förtroendearbetstiden hemma. Ur den aspekten kanske det inte är mer än rätt om nu någon skulle inbilla sig att lärarna inte sliter som djur. För det andra är arbetsrummen lagom till en eller två, medan lärarna sitter 12 i samma rum. Med ständiga knackningar på dörren, omplåstringar och konflikter, omöjligt att sitta ostört och planera, rätta eller ha föräldrasamtal på telefon.

För det tredje, och det är väl det värsta, så lockar man med högre lön för de skolor som gör det här, och vips är det en mall som kommer att gälla alla, 40-timmarsvecka, ständig övertid, ständigt suga ut det sista lilla ur trasorna till pedagoger. Snart är det avglömt hur avtalet egentligen såg ut och det är bara att tillföra lite extra lektioner, lite extra dokumentation, fler föräldrakontakter eller andra ålägganden, precis som det har varit i alla andra avtal där man loooovat lärarna något som kanske kan se ut som bättre villkor. Bullshit är vad det är.

Fy för en sådan syn på ett av de viktigaste yrkena som finns.

Inga kommentarer: