tisdag 29 september 2009

4 år vet om livet

Den treåriga prinsessan har växt upp till en större och mer insiktsfull tjej. När 4-årsdagen inträder, då kommer sanningarna till henne alternativt förstår vi att hon vet väsentligheter:

I livet gäller det att ge och ta, ha någon vid sin sida och inte behöva gå och lägga sig i sängen igen på sin födelsedag för att invänta resten av familjen om man inte själv vill.

Det gäller att hålla balansen i livet under sin vandring framåt, inte gå för fort, inte gå för sakta, titta någonstans mot horisonten och ha läget under kontroll. Ett säkert kort kan också vara att ta rygg på någon.

I livet tjänar man på att hålla sig väl med sina närmaste, de som man älskar och de som älskar en tillbaka. Då kan man få allt från en lekstuga med rätt dörr, rätt fönster som står på rätt plats med rätt gardiner och rätt matta, en docksäng hämtad direkt ur drömmen, en lila overall, en elektrisk tandborste och en godistårta.
Livsinsikterna har också lärt en konsten att välja mat och efterrätt som åtminstone alla andra vid bordet uppskattar när man själv börjar bli för trött för att äta. Är man rar fixar farmor mer än gärna köttfärssåsen och mamman godistårtan. En viktig konst är också att förse sig vid rätt tillfälle. Skulle man råka vara en katt kan man exempelvis passa på under ljusutblåsningen och hurrandet.
Det viktigaste av allt är att ingenting behöver vara uträknat, bara för att det är insiktsfullt. Är man gullig och ganska smart så är man.
Grattis på 4-årsdagen underbara lilla allvetare!

5 kommentarer:

storskrutten sa...

Åh lilla stora Hildan! jag blev alldeles rörd! (så rörd som man kan bli klockan 7 på morgonen). Bra jobbat Marie och alla andra det verkar ha blivit en mycket uppskattad födelsedag.
Kram!!

Amanda sa...

O så fint. Grattis Hilda! Jag vill ha din tårta. Och lekstugan!

Marie sa...

Tack! Å mina, Hildas och andra inblandades vägnar:)

Sofia sa...

tjusig tàrta! GRATTIS HILDA!
Men du svenskalärar'n... fàr man skriva "växt"? ;-p

(eller har jag missat nà't?)

Marie sa...

Tack! Men hördu Sofia, nu får du allt uppdatera dig på böjningsformerna av växa i en svensk ordlista. Och när du ändå har den framme kan du alltid kolla hur svensklärare stavas också;););)